SMALin syyskokouksessa 9.10. valitaan liitolle uusi puheenjohtaja toimikaudelle 2025-2026.
Puheenjohtajakisassa on kolme ehdokasta, jotka esitellään alla.
Jukka-Paco Halonen
Olen Jukka-Paco Halonen, ja pyrin Suomen matkailualan liiton (SMAL) puheenjohtajaksi tulevalle 2-vuotiskaudelle. Olen toiminut matkailualalla jo yli 30 vuoden ajan, ja aloittanut urani vuonna 1993. Vuosikymmenten aikana olen saanut kattavan kokemuksen sekä outgoing- että incoming-matkailun erityispiirteistä. Tämä syvällinen ymmärrys antaa minulle vahvan pohjan johtaa SMALia, joka edustaa laajaa matkailualan kirjoa.
Matkailualan toimintaympäristö on muuttunut valtavasti urani aikana, mutta sekä ulkomaanmatkailun (outgoing) että Suomeen suuntautuvan matkailun (incoming) dynamiikka pysyvät keskeisinä tekijöinä alamme kehityksessä. Ymmärrän hyvin niiden eroavaisuudet, haasteet ja mahdollisuudet, ja näen, että molempia osa-alueita on tuettava tasapuolisesti, jotta suomalainen matkailuelinkeino säilyy kilpailukykyisenä ja houkuttelevana.
Jos tulen valituksi puheenjohtajaksi, haluan tuoda SMALiin strategista näkemystä, joka huomioi sekä ulko- että sisäänpäin suuntautuvan matkailun kehitystarpeet. Painotan avoimen keskustelukulttuurin tärkeyttä, jossa kuunnellaan jäsenistön erilaisia näkemyksiä ja tarpeita. Laajan kokemukseni ansiosta osaan huomioida molempien matkailusegmenttien erityistarpeet, ja sitoutua edistämään koko toimialan kasvua.
Johtamisessa pidän tärkeänä selkeää visiota, ratkaisukeskeistä otetta ja vuorovaikutteisuutta. SMALin tehtävänä on olla koko alan yhdistävä ja vahva ääni niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Jos saan luottamuksenne, aion tehdä työtä sen eteen, että SMAL jatkaa matkailualan edellytysten vahvistamista ja vie alaa eteenpäin tulevaisuuden haasteiden keskellä.
Toivon mahdollisuutta johtaa SMALia seuraavat kaksi vuotta ja tehdä töitä sekä outgoing- että incoming-segmenttien menestyksen eteen.
Jukka-Paco Halonen
Timo Saranpää
Timo Saranpää, matkatoimistoyrittäjä, KTM, ekonomi
Olen Kon-Tiki Toursin yrittäjä-toimitusjohtaja. Kon-Tiki toimii outgoing- ja incoming-toimistona. Yrittäjänä alan haasteet ovat omakohtaisen tuttuja. Vahvuuteni on pitkän yrittäjä- ja järjestökokemuksen tuottama osaaminen, verkosto ja vaikuttajasuhteet. Vaikuttajaverkoston rakentaminen on alkanut jo ylioppilaskunnassa ja yrittäjäkokemuksen kartuttaminen 90-luvun alusta. Merkittävimpiä järjestöjä, joissa SMALin lisäksi olen toiminut: Suomen Ekonomit, Akavalaiset yrittäjät, Akava, Suomen Yrittäjät ja Uusyrityskeskukset. Lisäksi olen toiminut useiden yritysten ja muiden organisaatioiden hallinnossa (mm. Hotelliyhtymä, Varma, Finnvera, Kotitalouslehti, HUS, Helsingin seniorisäätiö). Yrittäjätoiminnan rinnalla olen toiminut laskentatoimen kouluttajana, konsulttina ja tietokirjailijana vuodesta -95 lähtien.
SMAL on kokoaan suurempi toimija matkailuelinkeinossa. Koronakriisissä osoitimme järjestön tarpeellisuuden kovimman kautta. Hyvä työmme jatkuu tämän hetken haasteissa. Kyetäksemme hyödyntämään vahvuuksiamme vielä paremmin meidän on kirkastettava outbound- ja inbound-toiminnan strategiamme, tehtävä yhteistyötä relevanttien kumppaneiden kanssa ja viestittävä osuvasti. Hallitus- ja johtokuntatiimit ratkovat haasteet yhdessä. Partneri- ja toimialajäsenten asiantuntemus on tärkeä osa kokonaisuutta. Järjestöt, jotka toimivat yksituumaisesti onnistuvat. Haluan antaa verkostoni, kokemukseni ja osaamiseni jäsenistön käyttöön. Matkailu ansaitsee merkityksensä mukaisen painoarvon yhteiskunnassa ja meidän kaikkien on yhdessä tehtävä töitä sen eteen.
Jessica Virtanen
Olen Jessica Virtanen ja toimin tänä päivänä maajohtajana Tjäreborgilla. Tätä kirjoittaessani tajusin, että olen työskennellyt koko aikuisikäni matkailualalla. Urani matkailun parissa alkoi 20-vuotiaana oppaana Espanjassa ja tähän väliin on mahtunut erilaisia työtehtäviä sekä matkailualan koulutus silloisessa Porvoon matkailuopistossa. Olen jo joitakin vuosia ollut mukana SMALin toiminnassa muun muassa matkanjärjestäjäjohtokunnassa, eri työryhmissä ja viimeiset pari vuotta myös SMALin hallituksessa.
SMAL on tehnyt pitkäjänteistä työtä jäsenistönsä hyväksi ja ilman hyvää yhteistyötä SMALin henkilökunnan, puheenjohtajan, johtokuntien, hallituksen ja jäsenten välillä se ei olisi mahdollista. Minulla ei ole epäilystäkään, etteikö SMAL jatkaisi erinomaista edunvalvontatyötään ja lisäisi entisestään yhteistyötä eri matkailutoimijoiden kanssa. Kuten tiedämme, maailma muuttuu koko ajan ja se heittää usein odottamattomia haasteita ja tilanteita varsinkin matkailun alalle. Nopea reagointi ja viestintä on tänä päivänä äärimmäisen tärkeää ja viestintää voimme aina kehittää entisestään ja tuoda SMALia sekä matkailua esille suurelle yleisölle.
Asiat eivät aina muutu hetkessä ja päätöksissämme tulisi miettiä, miltä haluamme SMALin näyttävän 5-10 vuoden kuluttua ja tehdä myös kauaskantoisia päätöksiä. SMALin työlista on pitkä: jäsenhankinta, koulutus, tilastointi, viestintä, tapahtumat, varainhankinta, mutta resurssit ja voimavarat ovat rajallisia, joten talkoohenkeä tarvitaan meiltä kaikilta.