Etusivu > SMAL > Valinnanvapaus

6 ahaa-elämystä pakettimatkoista – tiesitkö nämä? 

Ahdistaako turrebussi ja basaariretkeily? Vai kuristaako kurkkua, että lomailun sijaan pitäisi keskittyä järjestämään jokainen reissun yksityiskohta itse? Älä huoli, jokaiselle löytyy valmis ratkaisu.

Smal_kuvitus-01.png

1. Jos kuulet sanan pakettimatka, saatat miettiä bussilastillista suomalaisia vyölaukut tanassa ja sukat sandaaleissa. Se on kuitenkin melkoisen kapea käsitys – valmismatkat ovat paljon enemmän.

Tiesitkö, että valmismatka tarkoittaa matkanjärjestäjältä pakettina ostettua matkailupalvelujen yhdistelmää (kansankielellä ns. pakettimatkaa)? Valmismatka voi olla monesta osasta koottu, juuri itselle sopivin ratkaisu.

– Valmismatkoilla on valmismatkalain tarjoama suoja. Jos matkanjärjestäjän myymässä palvelussa on ongelma tai reissussa sattuu haaveri, on matkanjärjestäjällä velvollisuus auttaa, muistuttaa Arja Pucilowski Tjäreborgilta.

Valmismatkojen muodot:

A. Kuljetus + majoitus 

B. Kuljetus tai majoitus + jokin lisäpalvelu, kuten järjestetty retki tai lippu tapahtumaan

C. Täysin matkustajan toiveiden mukaan räätälöity matka

Ole villi, vapaa ja turvassa!

2. Se, että olet valmismatkalla, ei automaattisesti tarkoita turistilaumojen yhteisiä bussimatkoja ja retkiä. Voit valita omaan valmismatkaasi pelkät lennot ja hotellin, mutta kulkea kentältä kohteeseen omia polkujasi, täysin vapaana, piittaamatta toisten aikatauluista. Voit myös valita täydet palvelut kuljetuksineen ja retkineen. Sinä itse päätät.

–  Valmismatkan voi muotoilla vapaasti, yhdistellä ranta- ja kaupunkilomaa, lähteä kauas tai lähelle, valita omaan aikatauluun sopivat lennot ja viipyä niin pitkään kuin haluaa. Kun ostaa matkanjärjestäjältä lennot, hotellin ja palveluja yhtenäisesti, saa vapauden sekä turvaa, Pucilowski muistuttaa.

3. Kun haluat olla huolettoman villi ja vapaa, ostat valmismatkan matkanjärjestäjän kautta. Silloin hyödyt valmismatkaehtojen suojasta, joka on voimassa ostohetkestä matkan päättymiseen saakka. Myös omatoimiset, mutta matkanjärjestäjältä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Valmismatkalain turvaan kuuluu muun muassa peruutusoikeus ja apu ongelmatilanteissa. Ei tarvitse stressata, sillä matkanjärjestäjä on vastuussa matkaan kuuluvista palveluista, esimerkiksi majoituksesta ja kuljetuksista.

– Usein syntyy oivallus, että on aika rentouttavaa matkustaa, kun asiantuntija johtaa matkaa ja itse saa mennä mukana. Ei tarvitse jännittää ja kantaa järjestelyvastuuta, Timo Saranpää Kon-Tiki Toursilta kertoo.

Huippuhotelleja ja lippuja tapahtumiin

4. Kun haluat kuoria kermat päältä hyvistä diileistä, ostat valmismatkan matkanjärjestäjän kautta. Matkanjärjestäjä on neuvotellut parhaat sopimukset, jotta sinulle voidaan tarjota edullisia lentoja, risteilyjä, hotelleja ja elämyksiä, joita et omin päin saisi samaan hintaan!

­– Kun matka on hyvin räätälöity ja järjestetty, voit päästä paikkoihin, joihin et yksin pääsisi. Matkanjärjestäjillä on luottoyhteistyökumppaneita, joiden kanssa solmitut suhteet avaavat matkailijoille monia mielenkiintoisia ovia. Yhteistyökumppanit on tarkoin valittu, heillä on usein kosketuspintaa Suomeen ja he tuntevat suomalaisten tarpeet, muistuttaa Saranpää.

5. Valmismatka voi siis olla täysin räätälöity toiveidesi mukaan. Esimerkiksi erilaiset teemamatkat, kuten formula, jalkapallo ja muut tapahtumat järjestyvät kätevästi matkanjärjestäjän kautta. Matkanjärjestäjät ovat alansa kovimpia ammattilaisia, joilta löytyy palveluasennetta ja apua, jotta saat haluamasi matkaelämyksen.

– Ulkomaille suuntautuvat aktiivilomat ovat yhä suositumpia. Kalastus, vaellus, tanssi, kuntoilu ja hyvä olo kiinnostavat ihmisiä, vahvistaa Pucilowski.

Valmismatkaan paketoidaan lennot, hotellit ja halutut palvelut, kuten vaikkapa liput valioliigan otteluun. Teemamatkoilla tutustuu samoista asioista kiinnostuneisiin ihmisiin, mikä voi yllättäen olla jopa mukavaa.

6. Turismikin uudistuu. Legendaariset turistikohteet ovat viime vuosina kokeneet uuden tulemisen – käy päivittämässä tietosi kauniin monipuolisesta Rhodoksesta, Mallorcasta sekä pakettimatkojen ruumiillistumasta, Kanariasta, joka on hyvinvointilomien ja kuntoilumatkojen luvattu maa.

– Kannattaa tutustua erittäin monipuoliseen Gran Canariaan ja suunnata ensin Las Palmasiin, jossa yhdistyy ranta, ihanat kahvilat, monipuoliset shoppailumahdollisuudet ja tapas-ravintolat sekä paikallinen kaupunkielämä. Sen jälkeen voi viettää viikon etelän rantakohteissa, Pucilowski neuvoo.

Lataa materiaali alla olevien linkkien kautta:

SMAL Valinnanvapaus.docx

SMAL Valinnanvapaus_extra.docx

 

Artikkeli on osa Suomen matkatoimistoalan liiton valmismatkoista kertovaa sarjaa, jonka tarjoavat Apollomatkat, Aurinkomatkat Oy, Detur Finland Oy, Finnmatkat Oy, Helin Matkatoimisto Oy, CWT Finland Oy/Kaleva Travel, Kouvolan Matkatoimisto Oy, Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, Matkapojat Oy, MrTravel, OK-Matkat, Oy Kon-Tiki Tours Ltd. / Matkaseniorit, Olympia Kaukomatkatoimisto, Pamplemousse Oy, Primera Holidays Oy/ Matkavekka & Lomamatkat, Rantapallo Oy, STS Alppimatkat, Tjäreborg Oy.