Etusivu > SMAL > Vuoden matkailualue 2021 julkaistu
Menneet uutiset
10.2.2022 9.30

Vuoden matkailualue 2021 julkaistu

Vuoden matkailualueet Suomessa jälleen valittu

Suomen matkailualan liitto SMAL, SUOMA ry sekä TAK Research ovat vertailleet eri kuntia, seutukuntia sekä maakuntia keskenään neljättä kertaa vuonna 2021. Alueet on laitettu paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:

  1. Rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys
  2. Matkailijoiden viipymän kehitys
  3. Lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen eri kuukausille (sesonkivaihteluiden vähäisyys)
  4. Majoitusmyynti asukasta kohden

Vertailuun on otettu mukaan ne kunnat, seutukunnat ja maakunnat, joista on saatavissa majoitustilastoja vähintään puolen vuoden ajalta. Alueita oli vertailussa yhteensä 127. Mikään alueista ei ollut paras kaikilla mittareilla mitattuna, mutta kärkeen sijoittuneet alueet sijoittuvat kärkipäähän kolmella neljästä mitatusta alueen matkailullista menestystä mittaavasta tekijästä. Näillä alueilla matkailijamäärä on kasvanut voimakkaasti, matkailijoita käy tasaisesti ympäri vuoden ja majoitusmyynti suhteessa alueen väkilukuun on korkea. Voittaja-alueella myös matkailijoiden viipymä on kasvanut vuoden aikana merkittävästi.

Toisena koronavuotena kotimaanmatkailun kehitys kääntyi positiiviseksi. Matkailijamäärät kasvoivat rekisteröidyissä majoitusliikkeissä 22 prosenttia ja joillakin matkailualueilla jopa yli 90 prosenttia vuoden takaisesta.

Vuoden matkailualueeksi Suomessa valittiin Kolin matkailualue. Toiseksi tuli Jämsä ja kolmanneksi Pelkosenniemen kunta. Koli sai vertailussa 86,1 pistettä 100:sta mahdollisesta. Jämsä sai 78,5 ja kolmanneksi tullut Pelkosenniemi sai 78,2 pistettä.

Edellisvuoden tapaan kunniamaininnoin huomioitiin suhteellisesti eniten yöpyneiden matkailijoiden määrää kasvattanut alue sekä alue, jossa matkailijoiden viipymä on pidentynyt eniten. Kunniakirjan matkailijamäärän kasvusta sai Pudasjärvi, missä rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapui 92 prosenttia enemmän matkailijoita kuin vuonna 2020. Kunniakirjan matkailijoiden viipymän pitenemisestä sai Hanko, missä matkailijoiden viipymä majoitusliikkeissä piteni 27 prosenttia vuoden 2020 keskiarvosta.

Vuoden matkailualue Suomessa valitaan vuosittain. Palkitsemisella halutaan kiinnittää huomiota niihin asioihin, joiden kehittäminen tulisi olla matkailualueiden tavoitteena.

Lisätietoja:

Pasi Nurkka, TAK Oy, puh. 040 5055903

Heli Mäki-Fränti, SMAL, puh. 09 4133 3550

Jenni Kemppainen, SMAL, puh. 09 4133 3530

Hannu Komu, SUOMA, puh. 0400 615 756

Tiedostot