Etusivu > SMAL > Uusi pakettimatkadirektiivi valmistumassa; kansallisen vakuusjärjestelmämme muutosprosessi käyntiin
Menneet uutiset
22.6.2015 10.00

Uusi pakettimatkadirektiivi valmistumassa; kansallisen vakuusjärjestelmämme muutosprosessi käyntiin

Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio saavuttivat vihdoin yhteisymmärryksen pakettimatkadirektiivin sisällöstä.

EU:n Kilpailukykyneuvosto hyväksyi direktiivin omalta osaltaan toukokuun lopulla, mutta Euroopan parlamentin kesäkuulle suunniteltu direktiiviehdotuksen käsittely ja todennäköinen hyväksyntä ovat siirtyneet lokakuulle. Näillä näkymin direktiivi on kuitenkin valmistumassa tämän vuoden loppuun mennessä, jolloin sen tulee olla osa EU:n jäsenmaiden kansallista lainsäädäntöä vuoden 2018 puolivälin paikkeilla. Suomen valmismatkalainsäädännön muutostyö alkaneekin heti ensi vuoden alussa. SMAL on luonnollisesti mukana tuossa muutostyössä, ja tiedottaa lainsäädännön sisällöstä jäsenistölle säännöllisesti.

Koska uusi pakettimatkadirektiivi ei tule muuttamaan matkanjärjestäjän vakuusjärjestelmä-pykälää, on elinkeinoministeriö katsonut, että Suomessa voimassa olevaa, monilta osin heikosti toimivaa vakuusjärjestelmää voidaan jo ryhtyä muuttamaan. Aloitteen muutoksesta teki Kilpailu- ja kuluttajavirasto, jonka kanssa SMAL on käynyt useaan otteeseen keskusteluja järjestelmämme heikkoudesta niin yrittäjien kuin kuluttajansuojankin kannalta. Vakuusjärjestelmän muutosta selvittelevään ministeriön työryhmään SMALin hallitus nimitti liiton toimitusjohtajan ja hänen tuekseen talousasiantuntijoista koostuvan taustaryhmän, jossa ovat mukana Timo Saranpää (Kon-Tiki Tours), Regina Sippel (Tjäreborg) ja Peter Svensson (CWT Finland). Taustaryhmä voi kutsua kokouksiinsa myös muita asiantuntijoita. Elinkeinoministeriön työryhmän tavoitteena on vielä tämän vuoden aikana saada kirjoitettua ehdotuksensa uudesta vakuus-järjestelmästä hallituksen esityksen muotoon. Todennäköistä on, että uusi järjestelmä tulisi kuitenkin käyttöön vasta vuoden 2017 alussa.

Kuten viime syksyn syyskokouksessa Haikon Kartanossa kuulimme, Kilpailu- ja kuluttajavirasto liputtaa vahvasti Tanskan vakuusjärjestelmän puolesta. Tämä malli on yrityskohtaisten vakuuksien ja vakuusrahaston yhdistelmä, jossa yrityskohtaiset vakuudet voisivat parhaimmillaan laskea muutamien prosenttien osuuteen nykyisistä. Elinkeinoministeriön työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran perjantaina 12.6., ja tässä vaiheessa selviteltävänä on vielä useita eri vakuusmallivaihtoehtoja. Ministeriö teettää kesän aikana myös vertailun muutaman Euroopan maan vakuusjärjestelmästä. Pohjoismaiden osalta tällainen selvitys tehtiin jo viime syksynä.

Uusi pakettimatkadirektiivi tulee laajentamaan vakuudenantovelvollisten määrää ja kasvattamaan vakuusvaatimuksia, joten tarvetta nykyistä kohtuullisemmalle järjestelmälle tosiaankin löytyy.