Etusivu > SMAL > Turva

Vauhtia ja vaaratilanteita – matkailija, tunnetko turvaverkkosi?

Vaikka taivas repeäisi, matkanjärjestäjän täytyy pitää sinusta huolta. Valmismatkan ostajan oikeudet ja turva on säädetty lailla.

Smal_kuvitus-02.png

Pieni ja kaunis Korsika tärisee peloissaan lähestyvän myrskyn alla. Tummat pilvet kerääntyvät, tuuli yltyy ja taivuttaa puita. Kokeneet merenkulkijat kurtistavat kulmiaan ja tähyävät taivaalle. Tänään yksikään vene ei irtoa laiturista, turha ottaa riskejä.

On vain ajan kysymys, milloin taivas repeää täydellä raivolla.

Myrskyn uhka

Suomalainen eläkeläisryhmä on juuri saapunut Korsikan saarelle, mukana kokenut matkaopas Kon-Tiki Toursilta. Ohjelmassa on taidehistoriaa, viinitiloja ja elämyksellisiä retkiä. Ryhmä on AIACE Finland, eläkkeellä olevien EU-virkamiesten yhdistys, joka matkustaa vuosittain yhdessä ympäri Eurooppaa.

Jos maailman rocktähdillä on keikoillaan pitkä vaatimuslista, niin on myös tällä turistiryhmällä. He haluavat rautaista paikalliskulttuurin ja matkan teemojen asiantuntijuutta, hyviä hotelleja, ravintoloita ja palveluja – minne ikinä he matkustavatkin.  Ryhmä on ollut Don Quijoten rengasmatkalla La Manchassa, tutustunut kulttuuriin Balkanin alueella ja viimeisimpänä valloittanut Välimeren helmen, Korsikan.

Nyt kun ollaan Korsikalla, ensimmäisenä ohjelmassa on laivaretki kauniiseen luonnonpuistoon.

Ryhmässä on kuitenkin virinnyt epäilys siitä, että merelle ei ehkä päästäkään ja suunnitelmat ovat uhattuina – luonto enteilee kovaa myrskyä.

Silta veden alla

Epäilys vahvistuu, kun mahtava tuuli puistelee saarta. Retki joudutaan perumaan, mutta kokenut matkatoimisto ei pienistä vastoinkäymisistä hätkähdä, vaan suunnitelmat muuttuvat: lähdetään bussilla Bastiasta kohti vuoristokyliä, joissa on ihania viinitiloja.

Yhtäkkiä Korsikan tummanpuhuva taivas alkaa kaataa vettä kuin saavista suomalaisten niskaan. Sade valuu solkenaan bussin ikkunoita myöten, näkyvyys on nollassa.

– Luotamme kuitenkin bussikuskiin, hän on rauhallinen korsikalainen, joka osaa toimia sääolosuhteissa parhaalla tavalla, yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Salmi kertoo.

Matka tyssää äkkinäisesti, kun paikallispoliisit huitovat tiellä, että reitti on suljettu. Edessä häämöttävä silta on jäämässä kovaa vauhtia veden alle. Retkeläisiä jännittää. Nopeasti opas ja bussikuski neuvottelevat, ja suuntaa muutetaan taas. Huolet haihtuvat, päivä on pelastettu – löytyy toinen viinitila ja aurinkokin repeää paistamaan. Matkalaiset ovat turvallisissa käsissä.

– Jos tulee yllätyksiä, pitää olla tietoa ja taitoa, miten toimitaan. Kon-Tiki Tours ja paikallinen matkatoimisto hoitivat asian hienosti, Salmi kiittelee.

Matkustajan turvan ABC – tunnetko turvaverkkosi?

Valmismatkan ostajana olet onnekkaassa asemassa, sillä valmismatkan ostajan oikeudet ja turva on säädetty EU-direktiivillä ja Suomen valmismatkalainsäädännöllä.  Matkanjärjestäjällä on iso vastuu siitä, että matkasi onnistuisi. Tunnetko oman turvaverkkosi?

Valmismatkavakuudet: Matkanjärjestäjät asettavat vakuuden Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Virastolla on oma matkatoimistorekisteri, josta kuluttaja voi tarkistaa, että matkanjärjestäjä on luotettavasti hoitanut vakuudet. Valmismatkavakuuksilla turvataan matkustajan rahat ja järjestetään hänelle paluukuljetus ja majoitus, jos matkanjärjestäjä menee konkurssiin.

Aina apuna paikanpäällä: Mitä tahansa matkalla sattuu, sinulla on matkanjärjestäjä apunasi. Matkanjärjestäjillä on velvollisuus huolehtia, ettei asiakasta jätetä heitteille. Myös paikallinen yhteistyöverkosto ja viranomaiset varmistavat, että turvaverkko pitää.

Jos sairastut: Elämä yllättää joskus, etkä pääse ylivoimaisten esteiden takia matkalle. Olet oikeutettu perumaan matkasi. Mikäli joudut maksamaan peruutuskuluja ja sinulla on matkavakuutus, saat kulut matkavakuutuksesta takaisin.

Tiesithän, että: matkanjärjestäjä vastaa koko matkakokonaisuudesta – lentoyhtiöstä, hotellista ja paikallisista palveluntuottajista, kuten kuljetuksista – sovitulla tavalla. Matkanjärjestäjä valitsee luotettavat hotellit, alihankintapalvelut ja retkijärjestäjät niin, että ne ovat turvallisia matkustajille.

Varmista matkatoimiston luotettavuus matkatoimistorekisteristä

Artikkeli on osa Suomen matkatoimistoalan liiton valmismatkoista kertovaa sarjaa, jonka tarjoavat Apollomatkat, Aurinkomatkat Oy, Detur Finland Oy, Finnmatkat Oy, Helin Matkatoimisto Oy, CWT Finland Oy/Kaleva Travel, Kouvolan Matkatoimisto Oy, Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, Matkapojat Oy, MrTravel, OK-Matkat, Oy Kon-Tiki Tours Ltd. / Matkaseniorit, Olympia Kaukomatkatoimisto, Pamplemousse Oy, Primera Holidays Oy/ Matkavekka & Lomamatkat, Rantapallo Oy, STS Alppimatkat, Tjäreborg Oy.