VASTUULLISEN MATKAILIJAN UUDENVUODEN VINKIT

  people-5594462_1280.jpg 

Matkailu on monelle intohimo. Kukapa ei myös haluaisi toimia vastuullisesti matkustaessaan. Harkitut valinnat ja tietoisuus matkailun vaikutuksista ovat hyvä lähtökohta. Uuden matkailuvuoden alkaessa muutama vinkki vastuulliseen matkustamiseen.

Ensinnä, suosi kestäviä matkustustapoja. Valitse mieluummin suorat lennot ja käytä muutenkin julkisia liikennevälineitä. Kävele ja pyöräile kohteessa. Valitse majoituksesi ympäristöystävällisesti ja sosiaalisesti vastuullisesti. Ekohotelli on hyvä vaihtoehto, mutta olennaisinta on valita majapaikka, joka toimii kestävästi, huolehtii ympäristöstä ja ihmisistä sekä hyödyttää tuotoillaan paikallista yhteisöä. Paikallisen omistajan majoitusliike on hyvä valinta. Tue muutoinkin palvelu- ja tuoteostoillasi paikallista taloutta. Ympäristövastuullisesti toimiva ketjuhotellikin voi olla hyvä valinta, jos se on sitoutunut paikallisen yhteisön talouden tukemiseen ja kykenee ketjuvoimallaan generoimaan suhteellisesti enemmän taloudellista hyvinvointia alueelle.

Kunnioita paikallista kulttuuria ja ympäristöä. Perehdy paikalliseen kulttuuriin ja omaksu paikallisia tapoja. Varaa myös aikaa tutustua paikallisiin ihmisiin ja osallistu paikallisiin kulttuuri-, urheilu- tai muihin tapahtumiin. Suurten lajien ja liigojen varjoon jää valtava määrä sympaattisia tapahtumia. Pikkuseuran yhteisöllisyys, paikalliset ”mokkapalat” ja kannattajakulttuuri voivat olla matkasi kohokohta.

Vapaaehtoistyö paikallisissa hankkeissa hyödyttää alueen asukkaita ja antaa myös itsellesi valtavasti. Älä tuppaudu, vaan varmista, että sinusta on hyötyä. Auttaja, joka vie resursseja, ei ole avuksi. Suomalaiset tai paikalliset avustusjärjestöt osaavat tarvittaessa ohjata sinut apua tarvitsevien hankkeiden äärelle.

Huomioi tekemisessäsi ympäristövaikutukset. Vältä roskaamista ja pyri vähentämään jätettäsi. Vältä ainakin muovisia kertakäyttöastioita. Jos mahdollista, kierrätä jätteesi asianmukaisesti. Useimmissa lomakohteissa siihen on mahdollisuus, kunhan näet hieman vaivaa. Käytä vettä ja energiaa säästäen. Hyvin monissa maissa vesitilanne on kriittinen. Ota pyynnöt veden säännöstelyyn vakavasti. Jos hanavesi on juomakelpoista, käytä täyttöpulloja. Kaliforniasta Australiaan voit törmätä WC:n huuhteluohjeeseen: ”If it´s yellow, let it mellow. If it´s brown, flush it down.” Hauskalta kuulostava lause on vakavasti otettava toimintaohje.

Tutki myös mahdollisuuksiesi mukaan matkakohteen eettisiä näkökulmia. Selvitä miten maassa kohdellaan työntekijöitä, eläimiä ja ympäristöä. Jos voit auttaa, tee se. Vältä osallistumista toimintoihin, jotka voivat vahingoittaa paikallisia ihmisiä, luontoa, kulttuuria ja taloutta, Matkailupalvelut ovat usein matalapalkkaisten työntekijöiden varassa. Monesti tehtäviä hoitavat siirtotyöläiset, joiden kohtelu ja palkkaus eivät vastaa vähimmäiskriteerejä. Antamasi tippi on sinulle pikkujuttu, mutta saajalleen merkittävä palkanlisä.

Valitettavan monissa kohteissa eläinten hyvinvointiin ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Vältä tapahtumia tai harrasteita, jotka voivat vahingoittaa eläimiä.

Vaikka et kykene yksin muuttamaan maailmaa, muista, että pienilläkin valinnoilla on merkitystä. Kehitä valveutuneisuuttasi ja tietoisuuttasi. Tee parhaasi mukaan valintoja, jotka tukevat kestävää, vastuullista matkustamista. Vähäpätöiseltäkin tuntuvat teot ovat myös esimerkkejä. Lapset oppivat vanavedessämme vastuullisiksi tai vastuuttomiksi. Toivottavasti sinun esimerkkisi johtaa ensin mainittuun.

Hyvää vastuullista uutta vuotta 2024!

Kirjoittaja
Timo Saranpää
SMAL, vastuullisen matkailun työryhmä, pj.
Kon-Tiki Tours, yrittäjä-toimitusjohtaja