TYÖYHTEISÖN SISÄISEN VASTUULLISUUDEN AJATUSMAAILMAN KASVATTAMINEN

 Henkilökunta ideoimassa.jpg

Monessa työyhteisössä haluttaisiin tehdä enemmän vastuullisuustekoja, niitä pieniäkin. Työntekijöillä on usein hyviä vastuullisuusideoita, mutta aina niitä ei jaeta muille. Puuttuuko se Joku, joka laittaa hihat heilumaan ja vie vastuullisuusteot eteenpäin? Sisäistä vastuullisuustyötä on edistetty omassa työyhteisössäni hyvillä tuloksilla. Tässä parhaat vinkkimme kokeiltavaksi!

1. Ota kaikki mukaan

Järjestäkää työpaikalle vastuullisuusmessut. Varaa messuille sopiva tila, jossa on tyhjää seinätilaa, fläppitauluja ja muistilappuja ideoiden jakamiseksi. Kirjoita näkyville 3–5 kysymystä aiheista, joihin toivotte saavanne ideoita ja vastauksia. Tarjoile messuilla herkkuja ja hedelmiä ja kutsu kaikki mukaan.

Kirjoita tiimisi kanssa valmiiksi muutamia lähtöajatuksia, niin muiden on helpompi jatkojalostaa ajatuksia tai ideoida uutta. Kannusta ideoimaan villejäkin ideoita, ilman rajoitteita tai rajoja.

Messut voivat olla auki esimerkiksi kahtena päivänä 1–2 tunnin ajan. Ne voi järjestää myös online, mutta kohtaamisissa syntyvät parhaat keskustelut! Ota myös kuvia, kun osallistujat kirjoittavat ideoitaan ylös.

2. Koosta ideat ja valitse parhaat

Kirjaa messujen jälkeen kaikki ideat ylös aihealueittain. Voit tehdä niistä esimerkiksi intraan uutisen, jossa kerrotaan myös, mitä ideaa aletaan kokeilla ja toteuttaa. Kokeilut voi tehdä todellakin kokeiluna eli jos homma ei toimi, todetaan se ja jatketaan eteenpäin.

Voit käyttää uutisessa ottamiasi kuvia. Muista samalla kiittää kaikkia osallistujia.

3. Näytä esimerkkiä

Saitteko toteutettavaksi ideoita, jotka vaativat tekijän? Voisitko se olla sinä? Kokeile edes! Pistä hihat heilumaan ja organisoi vastuullisuusteko, on se sitten toimiston kierrätyspisteen kuntoon laittaminen, sisäisen kirpputorin järjestäminen, yrityksen huonekalujen myyminen hyväntekeväisyyteen, vanhojen verhojen hyötykäyttäminen uudella tavalla, verenluovutusreissun järjestäminen tai vaikkapa vastuullisuusiltapäivän organisoiminen Hope ry:n toimipisteellä.

Näytä esimerkkiä ja sitouta muita mukaan. Joskus on hyvä tarjota myös pientä porkkanaa, vaikka aamiainen tai lounas. Yhteisen ruokapöydän ääressä on mukava myös muistella porukalla onnistumista.

Kokemukseni mukaan tehokkain keino edistää sisäistä vastuullisuuden ajatusmaailmaa on näyttää itse esimerkkiä.

4. Kerro onnistumisista

Muista kertoa onnistumisista isosti sekä sisäisesti että ulkoisesti. Voisiko aiheesta tehdä videon ja julkaista sen yrityksen somekanavassa? Tuliko vastuullisuusteosta lopulta niin iso, että siitä voisi tehdä lehdistötiedotteen tai tarjota aihetta toimittajalle?

Hyödynnä vastuullisuusmessujen ideoita sisäisessä viestinnässä pitkin vuotta ja muistuta työntekijöitä siitä, että tämäkin idea saatiin heiltä itseltään.

Pienilläkin vastuullisuusteoilla voi olla lopulta suuri merkitys. Pienistä teoista huokuu sitoutuminen yritykseen, yhteistyö yli rajojen sekä ilo omasta onnistumisesta ja siitä, että saatiin jotain konkreettista ja hyvää aikaan yhdessä.

Kirjoittanut,
Marika Nöjd
Viestintäjohtaja
Tallink Silja Oy