MITÄ ON UUDISTAVA MATKAILU JA MIKSI MATKAILUALAN PITÄISI OLLA KIINNOSTUNUT SIITÄ?

IMG_9620.JPEG

Vaikka meidän kaikkien tulisi olla siirtymässä kovaa vauhtia kohti ekologisempaa elämäntapaa matkailua ja paremman tulevaisuuden luomista, monet suomalaiset yritykset, myös matkailualalla, näyttävät olevan kuitenkin vielä opiskelemassa siitä mitä on vastuullinen matkailu, kestävä kehitys ja koko tämä terminologia. Opiskeleminen on aina hyvä asia, mutta termien jalkauttaminen arkeen, muutostyön kehittäminen ja vastuullisemman arjen tuominen matkailijoiden tietoisuuteen ja osaksi matkustajien lomaa vie aikaa - ja aika on käymässä vähiin.

Ihmiskunta on asettanut monia tavoitteita ilmastonmuutoksen estämiseksi, mutta silti monet eläimet ja eliöt ovat kuolleet sukupuuttoon tai ovat erittäin suuressa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Puhutaan siitä, kuinka matkailun tulisi muuttua ekologisemmaksi. Valitettavan monessa maassa vasta nyt pohditaan vaihtoehtoja ja harva kohde on ottanut isoja askeleita eteenpäin.

Ennen matkailu oli tapa tutkia, seikkailla ja löytää uusia asioita. Tänä päivänä matkailijat kansalaisuudesta riippumatta kaipaavat lomaa hyvässä hotellissa, missä on tarjolla ruokaa, ohjelmaa ja lastenhoitoa. Nykyään monen turistin viikko-ohjelmaan kuuluu hotellien järjestämää ohjelmaa, joka on usein turistien viihdyttämistä. Moni kansainvälinen lomalainen ostaa retken, jonka aikana näkee uutta. Joissain kohteissa vielä tänä päivänä tarjotaan retkiä, joiden aikana näkee eläimiä tekemässä temppuja ja moni tällaisen retken ostaja ei osaa edes kuvitella, että on vaihtoehtoja. Tämän tyyppisessä matkailussa ei ajatella maapallon tulevaisuutta. Asiakkaalle tämä lomamuoto on toki helppo ja rentouttava. He myös luottavat vaihtoehtoihin, joita heille tarjotaan. Vaihtoehtona voisi kuitenkin olla erilainen ja uudistava matkailu.

Miksi uudistava matkailu kannattaa?

Toivoisin yhä useamman matkatoimiston olevan edelläkävijöitä ja keskittyvän uudistavaan matkailuun, jossa kohteissa päästään auttamaan ja edistämään parempaa tulevaisuutta. Tällaisilla matkoilla ihmiset pääsisivät kokemaan ja ymmärtämään, kuinka ilmastonmuutos ja muut luonnon- ja eläinten kokemat vaarat vaikuttavat meihin kaikkiin pidemmällä tähtäimellä. Uudistavan matkailun idea on se, että matkustettava kohde jää turistin lähtiessä parempaan kuntoon, kun se oli turistin sinne mennessä.

Uudistavan matkailun tulee olla uusi trendi. Matkailuala on nykyään yksi maailman suurimmista toimialoista ja sillä on erinomainen mahdollisuus olla esimerkin näyttäjä muille toimialoille. On myös mahdollista, että vain uudistavan matkailun huomioivat yritykset tulevat selviämään jatkossa.

Kirjoittanut,
Maria Ojajärvi
Vastuullisen matkailun työryhmän jäsen