ILMASTOJULISTUKSESTA JULISTAMATTA

climateaction_turku.jpg

Vastuullisuus on valtava möykky asioita, joita tulee ottaa huomioon niin yrityksissä kuin yksityiselämässäkin. Se voi helposti tuntua monimutkaiselta ja luotaantyöntävältä. Kokonaisuuteen onkin hyvä tarttua vain pala kerrallaan, jolloin pienistä asioista kertyy yksi kokonainen vastuullisuustyö.

Yksi pala vastuullisuutta on yritysten ilmastotyö. Suuret yritykset tekevät suuria ilmastoa parantavia tekoja, kuten öljylämmityksestä luopuminen isoissa kiinteistöissä. Me pienet yritykset teemme pieniä ilmastotekoja, joista yhdessä kertyy isompi kokonaisuus. Yhteistyössä on voimaa tässäkin asiassa.

Mistä tiedän, mitä muut yritykset tekevät? Tiedän sen, koska olemme osa kansainvälistä Glasgow Declaration-verkostoa. Matkailualan ilmastojulistus ”Glasgow Declaration for Climate Action in Tourism” kokoaa maailmanlaajuisesti yhteen niin meitä yrityksiä kuin kuntia ja kaupunkejakin yhteisen tavoitteen taakse. Glasgow’n julistuksen allekirjoittaneet sitoutuvat heti nopeuttamaan ilmastotoimia, joilla vähennetään maailmanlaajuisia matkailusta johtuvia päästöjä vähintään puolella seuraavan vuosikymmenen aikana. Tavoitteena on saavuttaa matkailun nollanettopäästöt mahdollisimman pian ennen vuotta 2050. Tällä hetkellä (2/2024) ilmastojulistuksen on allekirjoittanut 837 tahoa 91 maasta.

On aika unohtaa julistaminen ja tarttua konkreettisesti töihin ilmaston hyväksi. Me allekirjoittaneet pääsemme säännöllisin väliajoin kuulemaan, mitä muissa yrityksissä maailmalla ja Suomessa on tehty ja aiotaan tehdä ilmaston hyväksi. Samalla voimme verkostoitua ja tukea toinen toisiamme työssä eteenpäin. Meidänkin pieni yrityksemme Magni Mundi sai näkyvyyttä Dubain ilmastokokouksessa aiemmin tänä vuonna. Se ei olisi ollut mahdollista vain omilla voimillamme.

Meidän kaikkien mukana olevien raportteihin menneistä ja tulevista saavutuksistamme voi perehtyä ilmastojulistuksen virallisilla sivuilla.

Suosittelen kaikkia matkailualan yrityksiä, kaupunkeja ja muita matkailua tekeviä tahoja allekirjoittamaan Glasgow Declaration-ilmastojulistuksen ja liittymään verkostoomme. Tehdään yhdessä Suomesta ilmastoystävällinen matkailumaa!

Kirjoittaja
Karoliina Vitikainen
toimitusjohtaja
Magni Mundi Oy